8.7.2013 - Slovenija pridobila sofinanciranje treh LIFE+ projektov, v Bruselj pa poslala 34 novih projektnih predlogov

Evropska komisija je 3. julija sporočila, da bo iz programa LIFE+, to je sklada EU za okolje, sofinancirala tri slovenske projekte. Za sofinanciranje je sicer kandidiralo 18 projektnih predlogov iz Slovenije. Vsi trije se navezujejo na uporabo inovativnih tehnologij na področju okolja. Ministrstvo bo letos prijavljene projekte, ki jih bo potrdila Evropska komisija, sofinanciralo v višini do 30 % vrednosti, saj se zaveda pomena izvajanja ukrepov na področjih ohranjanja narave, podnebnih sprememb, okoljske politike ter obveščanja in komuniciranja o okoljskih vprašanjih.

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je kot pristojni nacionalni organ za zbiranje projektnih predlogov na nacionalni ravni letos Evropski komisiji posredovalo skupno 34 predlogov (kar je še enkrat več kot prejšnja leta), od katerih sta bila 2 projektna predloga pripravljena tudi s strani izkušenih strokovnjakov v podjetju MK projekt, d.o.o. Do 26. junija 2013 so morali prijavitelji nacionalnemu pristojnemu organu poslati predloge projektov za sofinanciranje iz programa LIFE+13, do 5. julija pa morajo preko spletne aplikacije predlogi prispeti v Bruselj. Največ, kar 16, jih je iz sklopa Okoljska politika in upravljanje, 9 iz sklopa Narava in biotska raznovrstnost in še 9 iz sklopa Informiranje in obveščanje. Za Slovenijo je za leto 2013 okvirno namenjenih dobrih 5,6 milijona evrov LIFE+ sredstev. O izboru bodo predlagatelji obveščeni predvidoma marca 2014, projekti pa se bodo lahko začeli izvajati junija 2014.

 

Program LIFE+ je finančni instrument EU, katerega sredstva lahko črpajo vse institucije javnega in zasebnega prava. Projekte sofinancira v višini do 50 % vrednosti projekta, ostalo mora zagotoviti prijavitelj. Projekti pripomorejo k izpolnjevanju evropskih obveznosti na področju varstva okolja in ohranjanja narave ter k implementaciji evropske zakonodaje s tega področja, zato ministrstvo vsa leta spodbuja prijave projektov, med drugim tudi z nacionalnim sofinanciranjem projektov. Dodatno sofinanciranje s strani ministrstva bo nedvomno marsikomu omogočilo, da bo lahko uresničil projektno idejo, pripomoglo pa je tudi, da smo letos poslali v Bruselj toliko projektnih predlogov.


V Sloveniji smo od leta 2000 dalje pridobili 20 projektov s področja narave in 9 projektov s področja okolja, za katere bi Slovenija sama zelo težko ali sploh ne mogla zagotoviti sredstev. Na ta način smo pridobili 22,5 milijonov evrov sredstev iz programa LIFE, skupna vrednost projektov pa je dobrih 40 milijonov evrov. Posebej pomembni so bili projekti ohranjanja evropsko pomembnih živalskih vrst (velike zveri, ptice, vidra,…) in njihovih življenjskih prostorov (mokrišča, reke, soline, suhi in vlažni travniki…). Trenutno MKO na letni ravni namenja okoli 550.000 evrov za sofinanciranje teh projektov.


V naslednjem obdobju financiranja (2014–2020) pa je v programu LIFE predvidenih kar nekaj sprememb. Te zadevajo uvedbo posebnega poglavja, posvečenega blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, ter nove kategorije finančne podpore za »integrirane projekte«. S tem bi se spodbudilo izvajanje okoljevarstvene zakonodaje, projekti pa bi se okrepili, saj bi se sprostila dodatna finančna sredstva iz evropskih, nacionalnih in zasebnih skladov. Še posebej pomembno za Slovenijo pa je, da bo tudi višina sofinanciranja projektov iz tega programa večja, predvidoma 60 %. Dogovor bo postal zakonodajni akt po uradnem soglasju Parlamenta in Sveta.
 


Aktualni razpisi

E-obveščanje

Kontakt


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

MK projekt, družba za svetovanje in vodenje projektov, d.o.o.